FRETIT


           
Nelli
Asser
Beryllium (Iines/Iinu)
*Nellin uusi sijoituspaikka on sydämiemme lisäksi tätä nykyä mummolan lehtikuusen alla, jossa Nelli nukkuu ikiunta huopaansa käärittynä. 
Lisää aiheesta voi lukea blogini kirjoituksessa Prinsessan Hautajaiset.

* 2.3.2014 - Lisäys. Perheeseen on tullut kaksi päivää sitten uusi perheenjäsen, albiino Iines!

Näistä kolmesta hurmurista Asser on ollut meillä pidempään, eli vuoden 2011 huhtikuusta.
Tarina menee jotakuinkin niin, että olimme juuri Petskun kanssa alkanet seurustelemaan kun pentue hakemuksistani muutama meni läpi ja minulle tarjottiin kyseisen kevään pentuja.
Alunperin tarkoitukseni oli ottaa Asserin albiinon sisko, mutta "onnekseni" kasvattajan suunnitelmat menivät uusiksi ja minulle päädyttiin tarjoamaan Asseria. 
Kun Asser haettiin meille asumaan, Petsku ressukka ei tiennyt mihin pyöritykseen joutuikaan.
Fretin poikanen on melkein poikkeuksetta suuri "riesa" monella tapaa, ja ennenkuin yhteinen elämä näädä kanssa alkaa kantamaan hedelmää, täytyy opetella melkein kaikki samat asiat kuin pienen vauvan kanssa. Ainoana erotuksena se että vauvat eivät pure, raavi ja raatele ihmisruumiin kaikkia raajoja. 
Joten sanomattakin selvää, että Peter ei voinut ymmärtää haluani kasvattaa tuholaista jonka jokaista liikettä piti seurata haukkana. 
"Mitä se nyt syö, mihin se kaivautuu, veikö se mukanaan sohvan alle jotain, onko se tehnyt tarpeitaan, jos on, niin minne?".
Ensimmäiset viikot Asserin kanssa olin kädet ruvilla ja mietin miten voisin koskea tuohon eläimeen ilman että se kirjaimellisesti fileroi mua?

Vaikka Asser olikin alkujaan paha purija, sain Asserin kooulutettua melko jämäkillä otteilla kelpo näädäksi, eikä Asser muutamaa poikkeusta lukuunottamatta enää pure mitään tai ketään.
Paitsi koiria. 
Joskus.

Painoa Asserilla on talviaikaan huimat 1,9kg joka siis tarkoittaa että se on hyissä määrin keskiverto uroksen kokoinen.
Ehkä jopa hieman isompi kuin monet muut. 
Asser valittiin frettien  Capital 2012!- talvinäyttelyssä luokkansa (Seniorit, Soopelit, leikkaamattomat, urokset) luokkansa toiseksi parhaaksi.
"Harmittavan" voitosta teki se että poika hävisi vain 1,5 pisteellä, joista ainakin 1 piste (liian lyhyeksi leikatut kynnet) oli täysin minun vikani. 
Uskon vahvasti että Asserilla on mahdollisuus olla luokkansa paras vielä monessä näyttelyssä. 
Nelli muutti meille "adoptio" lapsena kesällä 2012, kun Nellin perheeseen syntyi vauva, jota Nelli tavoilleen vastaisesti kävi puremassa.
Liekö syynä ollut vauvan ihon koostumus ja haju, vai mikä, mutta perhe näki parhaaksi olla riskeeraamatta vauvan turvallisuutta joten Nelli muutti meille samaisena päivänä kun sitä kävimme tapaamassa porvoossa.
Lottovoitto meille!
Nelli on maailman seurallisin ja sympaattisin fretti. 
Vaikka tyttö ei juurikaan pulputtele, se on ruumiinkielellisesti sosiaalinen.
Nelli seuraa ihmisiä, kiipeä syliin, katselee silmiin, nukkuu sylissä ja kapuaa housunlahjetta pitkin turvaan jos pelkää esimerkiksi lunta taikka muita näätiä.
Erityisominaisuutena pitänee mainta Nellin taito reagoida jääkaapin oveen, joka siis tarkoittaa että Nelli säntää paikalle milloin ikinä tarjolla on jotain kaapista. 
Toisin kuin Asserille, Nellille maistuu vaikka ja mikä!
Erikoisherkkuina kurkku ja vesimeloni, mutta usein käy niin, että mitä minä mussutan sohvalla, sitä mussuttaa Nelli minun sylissäni.

Nelli on kaikenkaikkiaan meidän perheemme sulostuttaja ja ehdoton silmäterä, mutta kylmästi arvioiden meillä jakauma on niin näätien kuin koirienkin suhteen että "pojat ovat äidin poikia", tytöt "isän tyttöjä."
Ja valitettavan usein Nelli on meillä myös se yksilö, jota ei rankaista mistään, koska on ikäänkuin "lainalapsena" meillä. 
Muutama viikko sitten jouduin toistuvasti rankaisemaan tyttöä sohvan tuhoamisyrityksistä ja silloinkin kivi sydämellä tein kyseistä kasvatustyötä! 

Koska Nelli on jo "vanha", näyttelymenestys Nellin kanssa on heikohkoa. Kun kuitenkin näyttelyissä käydään, ilmoitamme Nellin aivan yhtälailla kuin Asserinkin.
Nellin näyttelymenestystä on varjostanut seuraavat asiat, joita olen pyrkinyt viimeisimmät kuukaudet ruokavaliolla ja hoidolla korjaamaan.

- Etukulma hampaat (lohjenneet).
- Takahamapaat (hienoinen määrä hammaskiveä, ei vielä ajankohtaista poistaa lääkärin mukaan).
-Kuiva turkki (lisää rasvaa ja öljyjä)
-Kuivat tassunpohjat (käytetään mehiläisvaha rasvaa, mutta eivät tunnu tokenevan).

Rakenteellisesti Nelli ei myöskään ole priima, mutta hei, ainakin neiti on todella persoonallisen näköinen ja uniikilla tavalla kaunis!! 
Tosin, niinhän jokainen äiti sanoo "lapsestaan".


Niin lähellä sijoitusta, mutta silti niiiiin kaukana!

Iines
Iines tuli meille yhtälailla myöskin kodinvaihtajana, eli Iineksenkin perheeseen oli syntynyt vauva, joka monimutkaisti elämistä alkuperäis perheessä. 
Iineksen oireilu vauvasta oli pikemminkin vetäytyminen, pelko ja ujous, joiden toivommekin vähenevän Iineksestä eläinkavereiden seuran myötä. 
Tähän mennessä tyttö on ollut meillä vasta muutamia päiviä ja sopeutuu vähä vähältä enemmän meidän eläväisee perheeseemme. Iines on luonteeltaan selvästikin "herkkis" joka vaatii paljon aikaa, ennenkuin uskaltaa  tutustua ympäristöönsä ja osoittaa tuntemuksiaan. Toisaalta tällainen luonne on meillekin aivan uusi, mutta sitäkin tervetulleempi aktiivisen ja omatoimisen Asserin rinnalle :)
Iineksen kasvattaja on Nightshades Ferrets / Riikka Lahti. 


4 kommenttia:

  1. Ja niin olen tyytyväinen päätökseemme luopua Nellistä, pääsi parhaaseen kotiin, parempaa kotia ei ois voinut neidille toivoa! <3 Rakkaudella : Sussu+Mika+Eetuvauva

    VastaaPoista
  2. Poista tuo BB:stä tuttu tuosta edestä niin on huomattavasti järkevämmän oloinen blogi (vaikuttaa lapselliselta) ja tärkein, tsemppiä teille frettien kanssa :)

    VastaaPoista